Актуальні новини

У Луцьку презентували проект, який розкаже про (не)відомих волинян

Організували його Олександр Котис – дослідник історії Луцька, редактор видання «Хроніки Любарта», автор проекту «Луцький модернізм» і Тетяна Яцечко-Блаженко – дослідниця історії Волині, викладачка факультету історії, політології та національної безпеки СНУ імені Лесі Українки, співавторка проекту про волинську генеалогію «Lodomeria». Кожного місяця в книгарні «Є» вони будуть розказувати  про непересічних особистостей, які або були родом із Волині, або мали волинське коріння, або тут проживали і зробили значний внесок у якусь із галузей. Розповідь про відомих режисерів, акторів, спортсменів, економістів, архітекторів, митців, військових буде підкріплена різними аудіо- та відеовізуальними «фішками». На основі інформації планують  розробити нові туристичні маршрути по Луцьку та Волині, можливо, гостям регіону буде цікаво також дізнатись біографію та місця народження волинян, які прославилися у світі.
Перша лекція – «(Не)відомі волиняни: від німого кіно до «Оскарів», уже відбулася. Які фільми знімалися на Волині? Куди лучани ходили в кіно? Які і де були кінотеатри? Хто з світових зірок кіно народився на Волині? І виявилося, що волинянами  за походженням є Наталія Ужвій: на легендарному Бродвеї в США понад три місяці стояли довгі черги за квитками на фільм «Райдуга» з її участю, Абрам Запрудер, якому світову славу приніс документальний аматорський фільм про вбивство президента США Джона Кеннеді, Михайло Вашинський, один із найвідоміших режисерів, монтажерів та сценаристів Європи. Вашинський в 1951 році помітив статистку Софію (Шиколоне) Лорен на зйомках фільму «Камо грядеш» в Римі, яка пізніше стала всесвітньовідомою актрисою. Вашинський відкрив світу кіно Одрі Хепберн і обрав її на головну роль у легендарних«Римських канікулах» Вільяма Вайлера.
У процесі пошуків Тетяна Яцечко-Блаженко знайшла інформацію, як у 1938 році вийшов художній фільм про Велику Глушу, село у Любешівському районі. Фільм був екранізацією повісті Марії Родзевич під назвою «Флоріан із Великої Глуші».  Загалом «кінематографічна»  історія Волині дуже цікава саме  несподіваними відкриттями.
Наталія  МАЛІМОН, «День», Луцьк

  У Львові розпочинається Leopolis Jazz Fest

Залишити відповідь