Актуальні новини

15 березня – день Федота, Федот-вітронос: традиції, обряди та прикмети

Чому сьогодні треба перехрестити вітер, який дме?

15 березня православні християни вшановують священномученика Феодота, Киринейського єпископа. У народному календарі дата отримала назву день Федота, Федот-вітронос, інформує .

Хто такий святий Федот?

Проживав Федот в III-IV століттях в Малій Азії, сповідував християнську віру. У часи правління імператора Діоклетіана почалися гоніння на християн.

Однак Федот не відрікся від віри, за що його піддали страшним катуванням – поклали на металеву решітку, під якою розвели вогонь. Потім побили палицями, вбили в ноги цвяхи і змусили йти.

Багато людей, хто побачив страждання Федота, здивувалися його терпінню й увірували в Христа.

Після того як християнам дарували свободу віросповідання, Федот був звільнений, повернувся в Киринею і два роки прослужив єпископом. У 326 році спокійно відійшов в інший світ.

Обряди й традиції цього дня

15 березня на Русі традиційно висівали селеру і цибулю. Вважається, що це найбільш сприятливий день для їх посадки, і вийде зібрати хороший урожай.

Знахарі на Федота проводять спеціальний обряд для захисту від онкологічних захворювань. Роблять його на яйце від молодої несучки і тільки в цей день.

Перехрестіть сьогодні вітер, який дме, щоб не захворіти

15 березня звичайно дмуть дуже сильні вітри, бо і день назвали Федот-вітронос. Але наші предки вважали, що вітер у цей день нещасливий, він несе застуди і хвороби. Тому без зайвої потреби 15 березня намагалися на вулицю не виходити, побоювалися, що можна захворіти і потім довго лікуватися.

Але якщо доводилося вийти, щоб хвороба не підчепити, спочатку треба було перехрестити вітер, який дме і прочитати молитву «Отче наш».

Була у слов'ян ще одна причина боятися сильної вітряної погоди. За допомогою цієї могутньої стихії чорні маги творили свої страшні справи, звані «псування за вітром».

  Дан Балан мило привітав Тіну Кароль із днем народження у своєму Instagram

Чаклуни можуть запустити за вітром псування як на конкретне місце призначення, так і на випадкове. Іноді їх настільки охоплює «темна сила», що, не маючи певної жертви, вони змушені випускати зло просто так, на кого потрапить.

Виходять ці чорні маги на вулицю, стають проти вітру і кажуть свої страшні заклинання. Могутня стихія підхоплює слова і несе, а хто перший на шляху вдихне заговорений вітер, той і порчу на себе забирає. Виникає вона, немов куля з рушниці – дикі болі починаються як в животі, так і в попереку, людина криком кричить і по землі качається, терпить нестерпні страждання.

Для надіслання псування на конкретну людину, чорний маг бере дорожній пил, читає на нього прокляття і, дочекавшись сильного подуву вітру, кидає у бік своєї жертви.

Від таких магічних нападів у людей відразу різко погіршується здоров'я, зникає зір, починаються сильні шлункові болі. З плином часу людина марніє на очах.

Недаремно старі люди про вітер казали, що це «нечистий пустує». Щоб уникнути такої жахливої долі, кожен раз виходячи з дому у вітряну погоду, перехрестіть стихію і прочитайте молитву. Це найсильніший захист від чорних магів і їх витівок.

Якщо ж так сталося, що людина потрапила під дію «псування за вітром», треба терміново взяти воду з трьох ополонок або з трьох криниць, і тричі облити бідолаху з голови до ніг.

Народні прикмети 15 березня

Яка погода 15 березня, таке буде і літо: якщо сьогодні сильний північний вітер, мороз і снігопад – літні місяці очікуються холодні; дощ передвіщає таке ж дощове літо; теплий весняний вітерець – провісник мокрого та теплого літа.

  16 лютого — день Ганни та Семена: історія, традиції та прикмети свята

Якщо на Федота з дахів досі звисають довгі бурульки, значить, літнього тепла доведеться довго чекати.

Підпишіться на новини «UkrMedia» в або .

Залишити відповідь