Актуальні новини

«Інтерсіті Live» – нова реальність розвитку культури

Майже одразу після проголошення в Україні карантину почали з’являтися публічні онлайн-події: лекції, вистави, концерти. Зараз неможливо повірити в те, що все могло би бути по-іншому. Ми вже звикли до того, що робочу зустріч чи університетський семінар можна провести онлайн. Всі дуже швидко перелаштувались на онлайн-формат. Те, до чого ми думали, що будемо йти довго, сталось за кілька днів. Онлайн-події та зустрічі стали культурною практикою повсякдення. Ми все можемо робити, не виходячи з дому.

Американський міський соціолог Рей Ольденбург описав концепцію «третього місця», яке не є «першим місцем» – домом, і також не є «другим» – місцем роботи чи навчання. «Третє місце» – це місце короткострокового анонімного перебування, яке на певний час стирає минулий досвід відвідувача. Це може бути бібліотека, паб, кав’ярня, клуб. Згідно Ольденбурга третє місце грає важливу роль у розвитку громадянського суспільства. Онлайн-події зараз можна назвати «третім місцем», але це місце є віртуальним.

18 квітня на Hromadske.ua відбулась трансляція першого онлайн-фестивалю «Інтерсіті Live». Це була безперервна трансляція концертів, сюжетів та інтерв’ю про культурне життя українських міст. Одночасно з ініціативи місцевих організаторів працювали десять локацій з онлайн-концертами у десяти містах України. «Інтерсіті Live» – це міжміське онлайн-сполучення культури в час карантину. В другому «Інтерсіті Live» 16 травня взяли участь 16 міст. Під час поїздки в «Інтерсіті Live 2.0» організатори нахабно підслуховували розмови пасажирів у коментарях до стріму, а потім Платформа ТЮ зібрала ці всі коменти в стікерпак, і цитати розійшлись по всіх інтернетах. Деякі з них настільки відображають дорожній вайб «Інтерсіті Live», що організатори вирішили занотувати їх на футболках і розіслати мерч по всьому світу.

  "Погані дороги" покажуть у Венеції

«Інтерсіті Live» має також правила перебування в потязі: під час стріму глядачі можуть спілкуватись в коментарях до відео, а також виходити в тамбур – спеціальну zoom-кімнату. Оскільки фестиваль відбувається в онлайні, на борту все дуже інклюзивно. Його може відвідати будь-яка людина із доступом до інтернету з будь-якої точки світу. Провідники дозволяють брати свою їжу, іграшки, домашніх тварин та алкоголь, навіть курити в тамбурі. Головне — дотримуватись правил карантину, стежити за гігієною та долучатись до стріму, де б ви не були. Якість wi-fi у вагоні залежить тільки від вашого домашнього провайдера.

Третє «Інтерсіті» (єдиний фестиваль, на який ти потрапиш цього літа), яке відбулось 20 червня, було міжконтинентальним. Організатори скористались усіма можливостями онлайн-формату, і їхній потяг прямував крізь континенти, навіть через Антарктиду, а ще Європу, Азію, Північну та Південну Америку, Африку і Нову Зеландію!

Організатором львівського вагону «Інтерсіті Live» є «Лінія Втечі» – культурна агенція, організація Ляни Мицько, діє у Львові з 2009 року. Окрім організації концертів, працює з медіа, має кілька радіопрограм, піднімає тему паралельної галицької реальності. Лінія Втечі також є куратором клубу TEATR, організатором низки фестивалів, поціновувачем акціонізму.

Пасажирами львівського вагону на третьому «Інтерсіті Live» були:

«Королівські зайці» – гурт, у якому лідеркою та композиторкою є Леся Герасимчук, його прийнято вважати романтичним, любовним та меланхолійним саундтреком кінця 90-х – початку 2000-х для середовища, яке кохалося в культурі, поезії та музиці. Цей гурт не було чути наживо 12 років. У березні через пандемію не відбувся їхній концерт-повернення. Та вони вирішили не втікати від тенденцій та виступити вперше за ці роки – на онлайн-фестивалі. «Інтерсіті Live» – не лише міжконтинентальний фестиваль, але й машина часу, яка повертає нам класних музикантів. Під час виступу лідерка гурту Леся Герасимчук казала, що в неї складається враження, що вона виступає перед інопланетянами, оскільки не видно глядачів. А їх, насправді, було дуже-дуже багато.

  Чотири руки, два серця, один рояль

MoonZoo – це свіжа і танцювальна реінкарнація від учасників Далай Лами, Imаgo та низки інших інді-проектів Львова з харизматичними вокалістами. Група визначає свій напрямок як «sad dance» – суміш синт-попу, танцювальної музики та блюзу. Вони брали участь у національному відборі на Євробачення.

Bedroom Talks – львівський проект з рівненським корінням, перший публічний виступ якого відбувся влітку 2018-го. Виконавець виріс з любові до post punk/ebm/pop, раніше був учасником гурту Cold Comfort. Bedroom Talks вже видавався на платівках, виступав на Флюгерах Львова та низці інших подій та фестивалів.

Карантин продовжено до 31 липня, і не факт, що його не продовжать далі. «Інтерсіті Live» стає все популярнішим, адже це можливість для гуртів показати себе, можливість для місцевих культурних активістів покращувати ситуацію, пов’язану з мистецтвом у своїх містах, а ще це можливість для людей, які сидять вдома, побачити і почути відомі і невідомі, але не менш класні гурти. Третє «Інтерсіті Live» вийшло на міжконтинентальний рівень, четверте може стати ще масштабнішим, адже точно є дуже багато гуртів та музикантів, які хочуть виступити на весь світ. Четверте, п’яте і ще багато «Інтерсіті Live» точно можуть і мають відбутися, але для цього нам потрібна підтримка – ресурсна і фінансова, щоб наш продукт ставав все якіснішим. Карантин зробив сильнішими кордони між країнами, але водночас вони стерлись, адже концерти по всьому світу можуть об’єднатися в один віртуальний фестиваль.

Чи грає «Інтерсіті Live» важливу роль у розвитку громадянського суспільства? Так, безперечно. Активісти у містах організовують виступи своїх гуртів, які транслюються на весь світ. Це якісна самоорганізація, яка будується виключно на бажанні вивести на новий якісний рівень українське культурне середовище.

  Юрій Горбунов та Катя Осадча поділилися фотографіями з шикарного відпочинку на Сейшельських островах

Тому важливо підтримувати, а особливо зараз, такі проекти, тим більше, що зараз більшість митців залишились без заробітку. Зробіть донейт, і завдяки вам «Інтерсіті Live» зможе їхати далі.

Залишити відповідь