Актуальні новини

Після послаблення карантину у львівських закладах культури нема ажіотажу

У п’ятницю, 17 липня, міська комісія ТЕБ і НС дозволила у Львові роботу закладів культури. Зокрема, дозволила відчинитися театрам, кінотеатрам, бібліотекам, народним домам та іншим закладам культури. Також приймати відвідувачів всередині тепер можуть і музеї.

«Планета кіно» приймає відвідувачів лише у Forum Lviv, адже King Cross юридично розташований за межами міста. Упродовж чотирьох місяців у кінотеатрі не було чути ні обговорення нових фільмів, ні аромату хрусткого попкорну. Коли двері для кіноманів відчинили, під час вікенду ажіотажу не було. На ранкові сеанси навідувалось по двоє-троє глядачів. Трохи більше — ввечері. Тепер заклади працюють за новими правилами.

Адміністраторка Роксолана Панкевич розповіла: «Половина місць у кожному залі заблокована. Кожні два місця перекриті стрічками, щоб люди не могли поруч сідати. Якщо купують лише одне місце, то ми сусіднє автоматично блокуємо. Для того, щоб глядачі зберігали дистанцію і не сиділи поруч з незнайомими їм людьми».

Під час карантину відвідувачам пропонували купити сертифікати, які зараз можна обміняти на квитки. Таким чином втримали частину глядачів. Відвідувачка Марта зізналася: «Дуже скучила! Люблю ходити в кіно. Нарешті вже! Не могла дочекатись, коли кінотеатри відкриються».

Два живі концерти у неділю нарешті відбулися в Органному залі. Популярну класику виконала солістка Олена Мацелюх. Раніше коронавірусні табу давали змогу дивитись виступи лише онлайн. Насолодитися музикою в реалі прийшли 35 меломанів.

Заступник директора Органного залу Тарас Демко зазначив: «Після довгої перерви тривалістю майже 4 місяці ми вперше почули живі оплески. Це справді зворушливий момент. Дуже емоційно сприймається. Зараз готуємо до кінця серпня великий список концертів найрізноманітніших жанрів. Це буде і органна музика, і камерна, і хорова. Буде також оркестр. Багато солістів. Це будуть найвідоміші львівські музиканти».

  Директор Львівської галереї мистецтв став лауреатом премії імені Василя Стуса

Дещо раніше відновили роботу філії «Історичного музею». Уже кілька тижнів поціновувачі можуть розглядати експозиції в «Арсеналі», королівських залах і лапідарії на площі Ринок та в палаці Бандінеллі. А цього четверга відчинять решту 5 локацій.

Заступник директора Історичного музею Юрій Сілецький каже: «Відвідувачі є. Звичайно, не так багато, як в докарантинну епоху. Але в тих експозиціях, які ми відкрили, постійно є відвідувачі. В будні, звичайно, менше. Але на вихідних люди вже потрошки починають виходити з карантину. Очевидно, вже втомилися постійно бути вдома».

Колекція зброї в «Арсеналі», до прикладу, приваблює туристів з інших міст. Гість із Запоріжжя Сергій розповів: «З дитинства цікавлюсь зброєю, зокрема, історичною. Дуже хотів побачити саме обладунки крилатих гусарів. Тому зараз завітав до львівського «Арсеналу». Дуже класно, що в умовах карантину є можливість відвідувати музей. Не сидіти вдома, не гортати інформацію в інтернеті».

Окрім температурного скринінгу, дезінфекції та масок, музеї мають ще одне обмеження: в екскурсійній групі може бути не більше десяти людей.

Залишити відповідь