Актуальні новини

Львів’ян запрошують на презентацію оцифрованих сторічних писанок

У львівському Музеї етнографії та художнього промислу Інституту народознавства НАН України у п’ятницю, 25 жовтня о 16:00, презентують результати проєкту з оцифрування писанок. Учасники представлять інтерактивний двомовний сайт із детальними описами 290 автентичних писанок кінця ХІХ – початку XX століття. Творці проєкту«Українська писанка в європейському культурному просторі» зазначають, що в Україні вперше у такий спосіб оцифровували музейну колекцію писанок.

@media (max-width: 640px) { #mobileBrandingPlace1596342 { min-height: 180px !important; z-index: 9; } .simple_marketplace_news_list #mobileBranding1596342{ margin: 0!important; } .mobile-branding-wrapper { min-height: 200px } }

«Я побачила, наскільки вразливий матеріал (шкаралупа) до різних чинників (часу, температури, вологості, техногенного впливу), тому збірок цього періоду залишилося дотепер дуже мало. Сьогодні створення цифрових копій музейних предметів є критичною необхідністю, оскільки допоможе зберегти артефакти для сучасників і майбутніх поколінь, удоступнить фонд, який раніше був відкритий лише для працівників інституції чи окремих дослідників», – розповіла наукова експертка проєкту, зберігачка фонду «Писанка» Валентина Теслюк.

Процес оцифрування давніх писанок розпочався у серпні

На презентації також виступить графічний дизайнер та старший викладач Львівської національної академії мистецтв Олекса Піджарий, експерти з 3D-моделювання Олег та Роксолана Разінкови тощо.

Додамо, що Музей етнографії та художнього промислу має колекцію з 13 тис. писанок. Це одна з найбільших збірок в Україні. Під час оцифрування експерти вибрали 290 писанок, які походять з 13 регіонів: Бойківщини, Буковини, Волині, Гуцульщини, Лемківщини, Надсяння, Опілля, Підляшшя, Поділля, Покуття, Полісся, Середнього Подніпров’я, Сокальщини й Холмщини. Проєкт реалізували за підтримки Українського культурного фонду.

  Слава Камінська показала романтичне фото з хореографом Дмитром Дікусаром

Залишити відповідь