Актуальні новини

Всесвітній день нирки – 14 березня 2019 року

Цей день відзначається з 2006 року кожного другого четверга березня.

Другий четвер березня – Всесвітній день нирки. Міжнародні утворення, Федерація ниркових фондів і Всесвітнє нефрологічне суспільство, заснували дату з метою привернення уваги до проблем ниркових хвороб. Цей парний орган неймовірно працездатний і в змозі виконувати свої функції, вже будучи грунтовно ураженим. До моменту, коли людина помічає занепокоєння з приводу нирок, їх природні фільтри можуть бути зношені до 90% і в деяких випадках медики вже не в силах допомогти хворому, інформує .

Саме з цієї причини необхідно популярно доносити інформацію про необхідність регулярних оглядів і обстежень з приводу нирок. Чим раніше буде виявлене захворювання і патології, тим простіше фахівцям з ними впоратися. І, отже, тим якіснішим, більш насиченим і яскравішим буде життя кожної людини, яка стежить за своїм здоров'ям.

Серед правил, яких потрібно дотримуватися для підтримки здоров'я нирок, є одне настільки ж просте, як і важливе. Вживання достатньої кількості води. Простої питної, негазованої і не солодкої. Нирки, будучи фільтрами, тим легше виконують свою функцію, чим рідкіше середовище, яке вони через себе пропускають. При цьому воду не можна замінювати напоями, адже вони є розчинами. Отже, фільтру доводиться відокремлювати речовини з них від транспортного середовища, звичайної води.

Недотримання такої простої установки, як щоденне споживання півтора-двох літрів води, а також пасивний малорухливий спосіб життя, збільшення маси тіла та безконтрольний прийом лікарських препаратів, можуть стати причинами серйозних захворювань нирок. Серед них: хронічна ниркова хвороба (недостатність функціонування цього органу), сечокам'яна хвороба, різні види нефриту.

Цікава етимологія терміну «нефрит». З грецького це слово перекладається, як «захворювання, запалення нирки». Однак так само називається і камінь, який в своєму природному стані в природі зустрічається саме у вигляді людської нирки. Довгий час в різних культурах існували повір'я, ніби ця схожість допомагає за допомогою мінералу позбутися ниркових хвороб. Страждаючі пацієнти вживали порошок мінералу всередину, сподіваючись на зцілення за допомогою такого зілля.

  Єпіфаній розповів про реформи та "дрес-код" в ПЦУ

Зараз досягнення в медицині дозволяють виліковувати більшість хвороб нирок прогресивними методами і без заковтування каменів. Необхідно лише вести здоровий активний спосіб життя, систематично проходити обстеження, залучати до цього процесу рідних і близьких, переконуючи їх у потрібності диспансеризації. Навіть якщо нічого не турбує, не болить і не дає про себе знати. Всесвітній день нирки щорічно нагадує про це.

Підпишіться на новини «UkrMedia» в або .

Залишити відповідь