Актуальні новини

14 березня – Міжнародний день річок (Міжнародний день боротьби проти гребель)

Через згубну діяльність людини багато річок знаходиться під загрозою зникнення.

Це міжнародне свято називається також днем річок, і створене воно представниками екологічних спільнот 20-ти країн в 1998 році на інтернаціональній конференції. Її учасники створили звернення до урядів з проханням обмежити будівництво великих споруд на річках, та зобов'язати проводити незалежну експертизу безпеки та екологічних наслідків будівництва, інформує .

Делегати виділили три основних тривожних наслідки від штучного регулювання річок

Перший, і найважливіший – порушення екосистем річок і навіть, так як в природі все взаємопов'язане, інших природних об'єктів. Із-за того, що дамби і греблі затримують мул, пісок і інші річкові відклади, збіднюючи річку і заплавні луки за течією нижче, в результаті порушуються ланцюги живлення та інші природні процеси, і всю серйозність катастрофічних наслідків від цих порушень зараз складно уявити й оцінити.

Другий важливий аргумент проти зведення гребель – необхідність переселення величезної кількості людей. За словами виступаючих на конференції фахівців за 50 років майже 60 мільйонам людей довелося поміняти місце проживання із-за такого роду будівництва. Крім того, за цей час було затоплено в загальній складності близько півмільйона квадратних кілометрів земель і лісів.

Третє ж міркування – ризик прориву гребель, особливо великих. Якщо це станеться, то призведе до великої кількості жертв і масштабних руйнувань.

Незабаром після цієї конференції в різних країнах світу пройшло понад півсотні акцій протесту в підтримку екологічних спільнот. Приблизна кількість протестувальників – десять тисяч осіб, а всього через рік, у 1999, активістів стало вже понад сто тисяч. Активістам вдалося домогтися певних результатів, найпомітніші з них – по-перше, у США уряд розпорядився демонтувати дві великі (шестидесятиметрові) греблі, і, по-друге, у Швеції законодавчо заборонили будівництво гребель більше п'ятнадцяти метрів заввишки. У нашій країні особливих зрушень у цю сторону поки немає.

  З сайту королеви Єлизавети II зникли акаунти герцогині Сассекської, принца Гаррі і принца Ендрю

Дані по світу такі, що на даний момент дві третини найбільших річок планети мають на своєму руслі дамби або інші великі споруди. Майже всі незарегульовані поки річки знаходяться в Азії та обох Америках. В європейській частині Євразії існує тільки одна велика річка, вільна від витоку до гирла – вона знаходиться в Росії, і це річка Печора.

Підпишіться на новини «UkrMedia» в або .

Залишити відповідь