10 червня — Микита Гусятник: історія, традиції та повір'я свята. Сьогодні не можна пускати в будинок незнайомців — можуть викрасти удачу з дому.

Дата вшанування пам’яті преподобного Микити Сповідника святкується в православній церкві 10 червня. Архієрей Халкідонського храму присвятив своє життя службі Творцеві, покірно зазнаючи всіх труднощів буття. Навіть коли пануючий правитель Візантії обрушив на нього страждання, чоловік не зрікся Бога, а молив про прощення імператорської душі, інформує Ukr.Media.

У народі це торжество отримало іншу назву, більш звичне слуху — Микита Гусятник. Його вважають сторожем і покровителем маленьких гусенят. Крім цього свято часто називають днем полуденних духів, які наділялися особливою владою саме опівдні. Саме тому денний сон заборонявся — вважалося, що духи наведуть мороку і людина зовсім не прокинеться.

Історія житія священнослужителя

Великий мученик Микита жив у 8-9 столітті в Малій Азії. Про його дитинство і юнацтво достеменно нічого не відомо. Згідно з відкритими релігійними джерелами чоловік мав поступливу м’яку вдачу. Він не відмовляв у допомозі жебракам і знедоленим, оберігав сиріт від знущань імператорських солдатів, а його будинок завжди був відкритий для мандрівників. За поступливість і спосіб життя, угодний Господу, Микиту поставили на пост єпископа Халкідонії.

У цей період часу правителем Візантії був Левон Арцруні, в народі прозваний Вірменином. Цей імператор був відомий нетерпимістю до першоподібних ікон. Згідно з виданим едиктом всі образи слід було знищити. Портрети шанованих святих варварськи спалювалися і розбивалися на головних площах. Микита став на захист ликів, ховаючи у себе ікони і викриваючи служителів імператора. Він намагався наставити їх на шлях істинний, переконуючи покаятися перед Господом і повернутися до істинної віри. За свою проповідницьку діяльність він був засуджений до ув’язнення в темниці, але навіть там халкідонський священик продовжував смиренно терпіти і щохвилини молитися. Коли Лев Вірменин зрозумів, що ув’язнення не зупинить єретика, то віддав наказ піддати його болісним тортурам, після чого відправив святого на заслання. Незабаром після вигнання чоловік раптово помер.

  У Львові відкрилась виставка Євгена Лисика «Драма»

Згідно з писаннями останки великомученика знайшли дар чудотворства і зцілення хвороб. Всякий, хто звертався до них з щирим і безкорисливим благанням, отримував допомогу.

Як святкова дата відзначалася нашими предками

За традицією на Микиту Гусятника моляться про захист домашніх тварин і худоби від хвороби, псування, хижих диких звірів і птахів. В іншому життя працівників було буденним — чоловіки вели господарство, жінки займалися рукоділлям і роботою по дому.

Заборонялося в цей день лінуватися, особливо лежати без діла, в іншому разі на лежебоку нападе полудниця. Ця істота в міфології древніх слов’ян являє собою уособлення полуденної спеки. Дух з’являється тільки до полудня, від чого і бере свою назву. Найчастіше його можна зустріти на перехрестях і полях, і таке знайомство навряд чи обернеться чимось хорошим. Полудениця накидається на зустрічного подорожнього і б’є його по голові (аналогічно сонячному удару), захиститися від неї не можна. Згідно з повір’ями особливу агресію духи проявляють до дітей і вагітних дівчат. Немовлят вони заманюють в лісову гущавину і підміняють своєю дітворою, яка виростає повною злості і ворожості до навколишнього світу.