Актуальні новини

Епатажний художник Олександр Ройтбурд відкрив у Львові виставку «Хроніки чумного року»

«Хроніки чумного року» — це реакція Олександра Ройтбурда на пандемію та карантинні обмеження, а також рефлексії на найсвіжіші події в Україні. Виставку автор привіз у Львів після показу у Луцьку. Вона триватиме до кінця літа у залах майбутнього Музею модернізму Львівської галереї мистецтв.

Експозиція починається з натюрмортів, бо такий набір побутових речей люди бачили під час пандемії, коли були зачинені у власних квартирах. За словами Олександра Ройтбурда, одним із поштовхів для його проекту стали обмеження звичного способу життя під час карантину.

«Окрім того, був і другий поштовх для цього проекту: це безсилля людства перед хворобою, епідемією, воно нагадало якісь жахи Середньовіччя. І третє, що з цього ж витікає, — це криза просвітницького проекту і таке нове середньовіччя, яке наповзає на нас, вже зовсім інше, таке діджиталізоване, глобалізоване», — розповів Олександр Ройтбурд.

Пан Ройтбурд не відмовив собі у задоволенні покепкувати у творчості зі скандалів, які супроводжували художника. «Джоконда» Леонарда да Вінчі без обличчя стала реакцією на депутатів Одеської облради, які звільнили Ройтбурда з посади директора Одеського художнього музею.

«Вони стверджували, що я хочу підмінити картини копіями і оригінали продати. І тоді я почав робити такий напівжартівливий проект. У дуже такій спрощеній стилістиці, яка відсилає до Малевича. Я зробив варіації відомих шедеврів Одеського музею і сказав: ось копії. А далі намалював репліки на да Вінчі, Караваджо, Веласкеса, Рембрандта», — пояснив художник.

Цей митець полюбляє брати класичні сюжети і переомислювати їх. Тому його творчість інтелектуальна і глядач мусить мати багаж знань, щоб розуміти, про що йдеться або інтуїтивно впізнавати у сюжетах часом навіть сучасні події в Україні.

  Українські продюсери створили об’єднання для зйомок документальних проектів про російську військову агресію проти України

«Оці образи реваншистів, двірцевих переворотів, коли Україна під час війни, коли темні конячки вискакують знов на арену і роблять свою брудну справу. Ройтбурд дуже тонко про це говорить. І якщо в 90-ті роки його творчість сприймалася як цинічна іронія, то сьогодні Ройтбурд дуже такий голосний струшувач свідомості», — розповів куратор майбутнього Музею модернізму Богдан Мисюга.

Виставка триватиме до кінця літа у залах Музею модернізму Галереї мистецтв, що позаду Палацу Потоцьких.

Залишити відповідь