У цей день в Православних храмах відбувається святкова служба.

Преподобний Серафим Саровський є одним з найбільш шанованих в православній церкві святих. Його життєвий шлях є прикладом безмежного людинолюбства, скромності і жертовності собою, заради блага інших людей. День пам’яті Серафима Саровського святкується в православному календарі двічі: 1 серпня відзначають здобуття його мощей, а 15 січня — представлення (день його смерті). В цей час у всіх церквах і монастирях йдуть урочисті богослужіння, інформує Ukr.Media.

Історична довідка

Великий сподвижник був народжений в 1754 р в Курській губернії в роду багатих купців Мошніних. Попри достаток, Серафим ріс скромною і побожною дитиною. З раннього дитинства більшість часу він проводив при церкві в читанні релігійної літератури, розмірковуючи про майбутній постриг в ченці.

Але природна скромність і шанування батьків змусили святого після повноліття ще кілька років займатися сімейними справами. Поки у 24 роки за дозволом батька він не пішов в Саровську пустиню (монастир в Нижегородській області). Через пару років життя при обителі чернець Серафим з дозволу настоятеля збудував для себе окремий скит в лісі. Де проживав протягом 15-ти років.

“На людях” Серафим з’являвся тільки по недільних службах і великих церковних святах. Під час його перебування в лісі, на святого напали розбійники, сильно скалічивши його (Преподобний на все життя залишився кульгавим і згорбленим. Так його образ і зображується на іконах). Згодом розбійники були схоплені і приведені на суд. Довідався від братії про це Серафим, спішно з’явився на засідання і благав суддю змилостивиться над злочинцями: “бо не відали, що творили”. Деякі з них пізніше розкаялися і стали ченцями Саровської обителі.

  Показ фільму “Безголосся” та дискусія “Багатокультурна спадщина галицьких містечок”

Чернеча аскеза Преподобного Серафима була пов’язана безліччю релігійних подвигів. Він практикував покуту стовпництва (нерухомого моління вдень на камені, а вночі на колінах власної келії). Також святий кілька років носив обітницю мовчання. На цей час він повністю усамітнився, попросив його не турбувати і не приносити їжу, і сам припинив приходити в монастир. Посилена аскеза нагородила святого дарами прозорливості (передбачення) і чудотворства (зцілення хвороб і вигнання бісів).

Сучасники святого виділяли особливо потужну позитивну енергетику, благодать, яку фізично відчувала будь-яка людина, яка знаходилася поруч. Щоб повністю зцілитися від хвороби, людині часто не потрібно було ні про що просити Серафима, а просто деякий час перебувати поруч.

Ще за життя преподобний Серафим знайшов величезну популярність і всенародну любов. За втіхою до нього в Саровську обитель з’їжджалися стражденні з усіх куточків країни. Багатьом з них не була потрібна ні розрада, ні зцілення: вони приходили на недільні проповіді. Преподобний Серафим був надзвичайно мудрою і начитаною людиною. Його проповіді досі вважаються зразком богослов’я і регулярно перевидаються православними видавництвами.

Преподобний мирно помер в 1833 році. Його могила відразу стала місцем паломництва, де документально зафіксовані численні чудеса і незрозумілі зцілення. У 1903 р. преподобний був зарахований до лику святих.