Актуальні новини

Вистави з усього світу онлайн

Уже скоро рік, як світ виживає в умовах карантину. Надзвичайно сильно потерпає культура. Особливо та, що напряму залежить від присутності глядачів. Проте є й інший бік. З’явилсь можливість дивитись онлайн такі вистави, про які раніше можна було хіба мріяти. Пропонуємо добірку найкращих вистав з усього світу, які можна подивитись вдома уже цього тижня.

@media (max-width: 640px) { #mobileBrandingPlace1514115 { padding-bottom: 56.21%; z-index: 9; } .simple_marketplace_news_list #mobileBranding1514115{ margin: 0!important; } }

8 лютого

О 02:30 Метрополітен Опера у рубриці «Нічний оперний стрім» відкрила доступ до опери Джакомо Пуччіні «Тоска». Режисер Тіто Гоббі, диригент Джеймс Конлон. Солісти: Лучано Паваротті, Ширлі Верретт й Корнелл Макніл. Трансляція доступна 23 години.

«Тоска» вперше побачила світ в Римі в перші дні XX століття. Кривава історія про любов та ревнощі часів наполеонівських воєн базувалась на п’єсі Віктора Сарду, де зіграла Сара Бернар. Сьогодні п’єсу забули, а оперу знають всі. Адже Пуччіні впливає на емоції слухача з безпомилковою точністю.

О 22:00 Віденська опера покаже балет Петра Чайковського «Лускунчик» в хореографії Рудольфа Нурієва. Для перегляду необхідна реєстрація. Це можна зробити за посиланням.

Рудольф Нурієв вперше ставить «Лускунчика» у листопаді 1967 р для Шведського Корлівського балету. Цю версію будуть кілька разів ставити в різних містах. Нурієв істотно переробляє лібрето Маріуса Петіпа та надає балету іншого значення: Дроссельмеєр та Принц – одна особа.

Шведський королівський балет показує відеозапис балетів Александра Екмана «Зрушення» на музику Мікаеля Карлссона, створеного в умовах карантину, та «Кактуси», відому роботу хореографа на музику Йозефа Гайдна, Людвіга ван Бетховена та Франца Шуберта. Подивитися постановки можна до 27 лютого.

Александр Екман навчався у Королівській шведській балетній школі в Стокгольмі. У 15 років Олександр танцював на Europa Danse у Франції. У 2013 році він отримав номінацію на премію Олів’є за хореографію оригінальної роботи «Кактуси». Його постановки виконануть балетні трупи провідних театрів світу. У 2018 році він танцював свою власну хореографію в «Думки про Бергмана» в Театрі на Єлисейських Полях у Парижі.

  27 травня — Сидір Бокогрій: історія, традиції та прикмети свята

9 лютого

О 02:30 Метрополітен Опера відкриє доступ до опери Ріхарда Вагнера «Золото Рейну», режисером якої є Робер Лепажа, диригент Джеймс Лівайн. Трансляція буде доступна 23 години.

//

Робер Лепаж ставив цикл Ріхарда Вагнера два роки. Критики назвали постановку «театральним Аватаром».

О 22:00 Віденська опера покаже відеозапис опери Вольфганга Амадея Моцарта «Дон Жуан». Режисер Жана-Луї Мартіноті, диригент Адам Фішер. Солісти: Маріуш Квечень, Ервін Шротт, Марина Ребека. Для перегляду необхідна реєстрація, яка доступна за посиланням.

Dramma giocosa – таке визначення дав своїй опері автор. Весела драма, це визначення в повній мірі розкриває суть і всю картину твору: сплетіння трагічного та комічного, піднесеного і побутового. Ці моменти, роблять музичний твір життєвим і правдивим. До Моцарта, ще ніхто не писав комічних опер з такими палкими пристрастями.

Критики назвали постановку Жана-Луї Мартіноті у Віденській опері однією із найкращих у світі. Міфологема «похилій площині», по якій котиться головний герой, візуалізована у сценографії (художник – Ханс Шавернох). Скошені отвори, розумно підсвічені зображення на задниках, завалена перспектива на завісі (художник по світлу – Фабріс Кебур). Просто, функціонально, професійно, інтелектуально, добре. Костюми грайливі, але надзвичайно доречні (художник по костюмах – Ян Такс). Карнавальна строкатість у фіналі I акту виглядає справжнім апофеозом багатобарвного життя. У мізансценах все підігнано, як в хорошому ансамблі haute couture.

10 лютого

О 02:30 Метрополітен Опера відкриє доступ до опери Джузеппе Верді «Ернані», режисером якої є П’єр-Луїджі Самарітані, диригент Джеймс Лівайн. В ролях: Леона Мітчелл, Лучано Паваротті, Шеріл Мілнз і Руджеро Раймонді. Трансляція буде доступна протягом 23 годин.

Ця версія була поставлена у 1983 році. Постановка Самарітіні розрахована насамперед на шанувальників класичної традиції в оперній режисурі.

  Андрій Данилко поділився дитячим архівним знімком

Також можна подивитись виставу Паризької національної опери «Геліогабал» Франческо Каваллі в постановці Тома Жоллі та Леонардо Гарсія Аларкона, яка буде доступна буде доступним за посиланням.

Геліогабал – скандальний імператор, один з найогидніших, але і привабливих персонажів історії, про кого Арто написав блискуче есей «Коронований анархіст». Вистава є дебютом в Паризькій опері Тома Жоллі, який прославився видовищними постановками шекспірівських хронік. І тут глядачі чекали видовищних надмірностей, але були здивовані стриманим тоном та благопристойністю постановки. Жоллі свідомо залишився в рамках оперної естетики XVII століття, де головні дійові особи – музика і чудові голоси.

12 лютого

О 19:00 Berliner Ensemble відкриє доступ до архівного відеозапису вистави за п’єсою Шекспіра «Коріолан» в обробці Бертольда Брехта, режисери Манфред Векверт і Йохен Теншерт (запис 1978 року). Трансляція буде доступна німецькою мовою до 18 лютого.

Манфред Векверт в «Берлінер Ансамбль» (головним режисером якого він став в 1960 році) працював в основному в парі з Йоахімом Теншертом. Разом вони поставили, зокрема, «Коріолан». Виставу, поставлену в 1964 році, прохолодно зустріла східнонімецька критика, однак за кордоном мала чи не найбільший успіх театру після смерті Брехта.

13 лютого

О 21:15 Берлінська опера проведе пряму трансляцію опери Леоша Яначека «Енуфа». Трансляція буде доступна за посиланням.

Соціальна критика і сліпий фанатизм, традиції і контроль, сільське життя в моравської селі під сфокусованим променем сонця. Ми стежимо, як долі персонажів змінюються разом зі зміною пір року, є свідками спекотного літа та жорсткої зими. На початку весни нам вдасться побувати на радісній події, яка незабаром перестане бути такою. Трагічне весілля закінчується визнанням провини одного з героїв.

  Олександр Педан відтворив фото багаторічної давності зі своєю донькою

14 лютого

Festival Kalypso відкрив безкоштовний доступ до роботи хореографа Мурада Мерзукі «Піксель» (на головному фото).

Це шоу, яке трансформує поняття часу, простору і руху. Нове творіння очільника колективу Kafig – це не лише хореографічна постановка, а і світлове шоу, театральна вистава, рок-концерт і чорно-білий німий фільм одночасно. Мерзукі називає Pixel «розмовою між синтетичним світом цифрових технологій та природою людського тіла». Про світлові проекції і оптичні ілюзії шоу подбали Адріано Мондо та Клер Барденн. На сцені повсякчас «виростають» 3D-стіни, з’являються прірви, а голограми на підлозі реагують на кожен рух танцюристів і підігрують їм.

Залишити відповідь