14 березня — Євдокія Веснівка: історія, традиції та прикмети свята. У цей день не варто будувати плани на майбутнє, адже вони не здійсняться.

Євдокія Веснівка святкується щороку 14 березня, а в колишні роки народно-християнське торжество святкувалося 1 березня, інформує Ukr.Media.

Такий обряд, як спів веснянок, вплинув на появу назви «Веснівка». Свист перших весняних вітерців викликав у людей асоціації, які вплинули на вибір ще одного слова в позначенні свята — «Свистунка». Та й птахи з дикими звірами теж видають свистячі звуки, радіючи першим теплим весняним дням.

Жінки в селах з цього часу приймалися ткати, чим і займалися до початку посівних робіт. Рекомендувалося білити тканину в березневій талій воді, яка вважалася особливою, цілющою.

Історія свята

У далекому минулому на території Іліаполя Фінікійського жила дуже красива дівчина, яка була родом з Самарії. Коли була молодою, то продавала своє тіло, неабияк нагрішивши. Однак через деякий час таких безладних зв’язків залишилася з одним чоловіком, який на ній одружився. Таким чином Євдокія стала заможною і поважною жінкою.

Почувши описи Страшного Суду і Другого пришестя, жінка перелякалася, згадавши про свої гріхи.

Чернець Герман, який справив на неї сильне враження, став її духовним наставником. Жінка прийняла хрещення, пішла в монастир, роздавши свої гроші жебракам. Пізніше стала ігуменею. Зцілювала і наставляла людей, допомагала тим, хто потребував, мандрував і жебракував. Але через наклеп намісника Діогена, який захотів її дістати, але отримав категоричну відмову, уславилася чаклункою і була страчена за допомогою відсікання голови без будь-якого суду. Перед смертю її катували, але вона не відмовилася від християнської віри.

У народі вірили, що Євдокії Бог передав ключі від вод, що розливаються навесні, а також дав завдання щорічно пробуджувати землю від холодного зимового сну, подібного смерті.

Як вважали люди, свята могла за своїм бажанням пропускати або затримувати настання весни.

  Міранда Керр втретє стала мамою

Традиції та обряди

У цей день співають веснянки, підіймаючись на дахи або пагорби. Зазвичай ці обряди виконують дівчата і діти, іноді дорослі жінки. Цими піснями закликають весну.

Чоловіки стурбовані роботами на полі, які їх незабаром чекають. І в день свята вони шукають робітників, щоб було кому виконувати польові роботи, так як під час свята термін найму на зиму завершувався, і потрібно відшукати людей для весняних робочих обов’язків.

Саме в цей день закінчувалися терміни зимового найму і починалися найми для праці навесні.

У денний час відправлялися в ліс, щоб набрати сухих гілок і затопити піч. А також скидали замети з дахів. Вважалося, що якщо затопити піч в цей день, то і весна порадує теплими днями. Під поріг розміщували вологу тканину і дивилися вранці: якщо ганчірка промерзала, то це означало, що навесні ще буде холодно. А також розглядали бурульки, бо якщо ті ще залишалися довгими, то це означало, що льону буде багато.

Прикмети

  • Якщо вітер теплий — то буде дощити влітку.
  • Коли погода радує, то і літо буде теплим.
  • Якщо заморозки прийшли — гречка погано вродить.
  • Пішов дощ — хліб відмінно вродить.
  • Ворони розкричалися — гряде потепління.
  • Бабак посвистує — буде тепло.
  • Курка втамовує спрагу талою водою — морози ще прийдуть.
  • Крім того, вважається, що в цей день варто збирати талу воду, розтоплюючи чистий сніг, щоб вилікуватися від різних захворювань.