21 червня — Федір Колодязник: історія, звичаї та прикмети свята. В цей день належало рити колодязі — вода буде завжди чиста і вбереже від лихого ока.

21 (8) червня православна церква вшановує пам’ять святого мученика Феодора Стратилата, покровителя християнських воїнів, що жив в III-IV ст., а селяни відзначають християнське свято Федір Колодязник, інформує Ukr.Media.

Історія свята

Святий Федір родом був з Малої Азії (Туреччина). З дитинства був хоробрим, уважним і чуйним до людей, таким же залишився, коли виріс. За його благочестивість Бог нагородив його розумінням християнської істини. За допомогою молитви і віри Федір зумів біля свого рідного міста Євхаїта перемогти змія, що пожирав людей. За цей подвиг чоловіка призначили воєводою (по-грецьки — стратилатом) у місті Гераклея. Завдяки своїй славі і повазі, яку відчували до нього співгромадяни, багато язичників приймали віру в Христа.

Про це дізнався імператор Ліциній (Лікіній), який правив в 308-324 рр.. Він особисто приїхав в місто, щоб примусити воєводу до ідолопоклонства, і привіз з собою золоті статуї богів. Федір попросив їх взяти до себе додому для здійснення обряду і вночі розрізав їх, а шматки золота роздав людям. Коли відкрився обман, імператор наказав піддати ослушника жорстоким тортурам. Кілька днів Федора били, катували вогнем і залізними кігтями, а в кінці засліпили і залишили вмирати на хресті. Але вночі з’явився ангел, який оживив і зцілив мученика. Варта, побачивши вранці живого і неушкодженого воєводу, увірувала в Христа Спасителя, а розлючений імператор наказав обезголовити страстотерпца. І сталося це 21 (8) лютого 319 року. У цей день також вшановується пам’ять Великомученика Феодора Стратилата, (Федір зимовий). Частинки його мощей знаходяться в різних церквах по всьому світу.

Народні звичаї

Назва “колодязник” походить від народного промислу копання колодязя. Спочатку потрібно знайти відповідне місце. Для цього по двору на ніч розставляли залізні ємності, а вранці порівнювали: в якій з них було більше вологи, там і копали. Вважалося, що той, хто народився на Федора літнього, мав талант знаходити місця для копання шахти. Такі фахівці завжди високо цінувалися, тому що колодязі були свого роду культовими спорудами.

  Донька покійного Кузьми Скрябіна зіграла весілля

У цей день починалася “гнойовниця” — удобрювали ґрунт на ділянках під парою. Тут була зайнята вся працездатна сім’я, незалежно від віку. Зазвичай кілька сімей об’єднувалися і працювали спільно. Працювали важко, але з веселощами, молодіжними гуляннями, обливанням водою. Господар готував частування з 12 страв, де обов’язково була ячна каша. Жінки непомітно її збирали і розкидали в поле, просячи у Господа багатого врожаю жита. Потім сплітали вінок, прикрашали ним горщик з кашею і пропонували господарям його викупити.

Прикмети

  • Рясна роса — буде хороший урожай льону і конопель.
  • Грім спозаранку — до дощу. Якщо гуркіт з різних сторін, можливий град. Якщо грім гримить дзвінко — буде злива, а глухо — дощик пройде тихо.
  • Ранкова гроза на Федора Колодязника віщувала труднощі із заготівлею сіна.
  • Птахи перестали співати, а граки почали хрипко каркати — готуйся до грози.
  • До нічної негоди ввечері хмари збираються і стають сірими.
  • Де туман на світанку лягає у першу чергу, там і місце для колодязя.