1 липня — Ярилин день (Верхівка літа): історія, традиції та прикмети свята. У цей день все поле починає плодоносити.

Ярилин день — народне свято. Урочистості на честь давньослов’янського Бога Сонця проходять в середині літа (1 липня), тому його ще називають Верхівка літа. З появою християнства, цей день святкують не так пишно. Але народні традиції слов’яни шанують досі, інформує Ukr.Media.

Історія свята

Свято на честь веселого, привольного Бога Ярили існує з незапам’ятних часів. Коли на Русі ще й не чули про православну віру, а поклонялися язичницьким Богам.

Бога Сонця і Веселощів наші предки представляли як молодого, сильного, привабливого юнака. Його наділяли особливою силою і міццю. Ярило також вважався Богом родючості, покровителем люблячих сердець і міцного сімейного життя.

1 липня — середина літа. Після цього дня наступали найспекотніші літні дні. Могутній Бог обдавав своєю ніжністю, теплом всі рослини, наділяв їх особливою силою. Тому на свято збирали цілющі трави.

Згідно з переказами, в цей день всі слов’янські Боги мірялися своїми силами, але удалий красень Ярило завжди виходив переможцем.

Першому дню липня приписувалося особливе містичне значення. Слов’яни вірили, що на землі відкриваються входи в потойбічні світи. Завдяки такому явищу, цей день був сприятливий для всякого роду ворожінь.

Традиції та обряди

Середину літа селяни відзначали з великим розмахом. Влаштовувалися ярмарки, народні гуляння. Все це супроводжувалося піснями і танцями. Дівчата і молоді юнаки водили хороводи і оспівували бога Ярила.

У цей день дозволялася злегка привільна поведінка молодих людей: закохані могли відкрито милуватися.

Вечір був особливий — дівчата йшли до річки і ворожили на своїх суджених. Чоловіки запалювали багаття. Навколо нього влаштовували кулачні бої, де мірялися своєю богатирською силою.

Обов’язково відвідували батьків, близьких і друзів. З собою приносили різні сувеніри, солодощі та випічку. Гостинні господарі накривали столи. Серед частувань обов’язково були присутні трав’яні чаї, так як вони володіли особливою силою.

  Дружина Дмитра Монатіка показала, як вони провели вихідні

На Ярила існували свої звичаї:

  • У лісах збирали запашні трави. Бог наділяв їх винятковою силою зцілення. Їх сушили, а потім використовували для заварювання смачного чаю;
  • Рано вранці вся сім’я виходила у двір і вмивалася росою. Дітям навіть дозволялося лежати на мокрій траві. Вважалося, що Ярило наділяє росу чудодійними властивостями, що приносять здоров’я і удачу;
  • На луках косили траву, розкладали її сушитися. Вважалося, що таке сіно вбереже домашніх тварин від хвороб зимовими холодними днями;
  • Жінки витрушували торішню траву з матраців. Набивали їх новою сухою, для аромату додавали різні трави: конюшину, ромашку, пижмо. Основною добавкою був полин, так як він володіє унікальним запахом, що відлякує клопів, вошей;
  • Збирали чорну смородину, малину, чорницю. Варили з них варення або сушили. Такі ягоди використовувалися як добавка до трав для чаю;
  • Дівчата ворожили на свою долю і коханих.

Свято завжди проходило весело, так як улюблений слов’янами Бог любить галасливі гуляння.

Прикмети

  • Молодий Місяць на небі — до посухи.
  • Якщо на Верхівку літа встановилася сильна спека — вона протримається протягом наступного тижня.
  • У небі кружляє багато ворон — настануть дощові дні.
  • Якщо захід забарвлений в яскраві рожеві тони — на наступний день очікували спекотну погоду.
  • На світанку трава рясно змочена росою — хороший урожай проса.
  • Рано вранці стелиться туман — кілька наступних днів будуть теплими, безхмарними.
  • Сильний поривчастий вітер на Ярилин день — до сонячних днів.