16 листопада — Анна Холодна: історія та обряди свята. В цей день не можна сваритися, не варто виходити з дому без особливої потреби і бажано уникати людних місць.

16 листопада: день святої Анни Всеволодівни. Великодушна Анна Київська, дочка грецької цариці і самого князя Всеволода, завжди відрізнялася альтернативними поглядами на життя. Завдяки щирій вірі і відданості Богу, їй вдалося зробити багато для православної культури, інформує Ukr.Media.

Історія появи дати

Анна (в інших джерелах — Янка) жила в 11-12 столітті і була дочкою Всеволода Ярославовича, відомого київського князя. Батьки дали їй прекрасне виховання, високі знання в області філософії, історії, грецької мови. В юні роки дівчину насильно заручили з нащадком візантійського правителя Костянтина Десятого, Костянтином Дукою. Силами долі син імператора прийняв постриг і був звернений в ченці — весілля не змогла відбутися. Увірувавши в рок, дівчина повністю присвятила себе релігійній вірі і Самому Господу Богу.

Поїхавши з матір’ю до Візантії, Анна була позитивно вражена красою місцевих храмів, і вмовила батька побудувати на Русі такі ж. На честь своєї дочки Всеволод Ярославович в 1068 році засновує Андріївський монастир, настоятелькою де стає сама Анна. Ігуменя з честю прийняла свій новий пост і вклала в нього душу, заснувавши першу дівочу школу, навчаючи їх особисто грамоті, ремеслам, основам домашніх справ, співу.

З фігурою Анни Всеволодівни пов’язано багато історичних відомостей, пов’язаних з важливістю її ролі в політичній і релігійній діяльності князя. Деякі небезпідставно стверджують, що вона володіла мистецтвом лікування.

Після смерті була канонізована і знайшла власне православне християнське свято — Анна Холодна.

Обряди святкування

Цей день прийнято було проводити в домашніх клопотах. Увечері 16 листопада юні дівчата віддавали себе рукоділлю — вишивали, шили, плели, в’язали. Широких гулянь не влаштовували. Це було скоріше домашнє затишне торжество з розмовами по душах, чаєм з млинцями і пирогами, киселем і замороженим молоком, яке відрізали прямо ножем. Двір без потреби ніхто не залишав. Вірили, що на Анну Холодну гуляє вулицями нечисть. До речі, назву своє свято отримало завдяки листопадовій погоді.

  Самі нещасливі імена для дівчинки - жіночі імена з важкою долею!

У цю дату збільшувалася потреба знахарів і відунів, які робили змови і відганяли нечисту силу від селян, що зверталися за допомогою, знімали пристріт і прибирали порчу. У справі чи без — достеменно невідомо.

Народжені 16 листопада обов’язково будуть справжніми умільцями, яким всі справи по плечу. Протегувати їм буде сама княгиня Анна.

Вірували прості люди і в прикмети. Так дим, що йде прямо, обіцяв морози; низько сланкі хмари — до холоднечі; товстий лід на річці — до врожайності, а морозний переддень свята — навпаки, до низьких сходів.