Чому сьогодні потрібно надіти на себе що-небудь червоне?

Православні християни 24 січня згадують преподобного Феодосія Антіохійського. Дата за народним календарем називається день Феодосія або Федосій-весняк, інформує Ukr.Media.

Ким був святий Феодосій?

Проживав Феодосій в V-VI століттях, родом походив зі знатного сімейства, але замість всіх земних благ і багатства обрав шлях чернецтва. Він усамітнився в пустелі, де збудував собі хатину.

Займався обробкою землі, на якій вирощував зерно та овочі для прожитку. Його шия, руки та поперек постійно були закуті в металеві вериги. Волосся він не підстригав і відпустив його до землі.

Коли люди дізналися, що у пустелі живе Феодосій, почали тягнутися до нього. Незабаром його невелика хатина зросла в монастирську обитель. Існує легенда про скоєне Феодосієм диво. Неподалік від монастиря знаходилась суха скеля.

Одного разу Феодосій ударив жезлом по ній і в цьому місці пробилося джерело води, яку згодом використовували мешканці монастиря.

Феодосій прожив 105 років і тихо, мирно пішов з життя.

Які на цей день існують традиції та обряди?

На Русі в день Феодосія жінки з ранку починали з випічкою пирогів з начинкою із зелені. Але їсти їх треба було, не розрізаючи на скибочки. Всі домочадці відламували собі шматочок і їли.

Наші предки вірили, що взявши в руки ніж сьогодні, можна нанести образу сонцю. Навіть хліб, який купили або спекли 24 січня, намагалися не починати в цей день, терпіли до завтра.

Обов’язково в день Феодосія йшли паритися в лазню, щоб вигнати з тіла негатив і хвороби. Добре б сьогодні житло окурити та захистити від злих духів. А щоб до малюків нечисть не чіплялася, їх 24 січня було заведено загортати у звірині шкури.

  Чотири організації журналістів вийшли з комісії при Януковичу

Слов’яни вірили, що в день Феодосія за поведінкою домашніх вихованців можна передбачити подальші події в житті господарів. Якщо у цей день у вікно стукала пташка, то вона несла благі вісті.

Якщо у кота сьогодні настрій буркотливий, а собака з ранку до вечора скиглить, це віщує хворобу господарям. Поганий знак, якщо 24 січня до двору чужий кіт прибився — скоро отримаєте звістку про чиюсь смерть.

На цей день у слов’ян існував ряд заборон: грошей не займали, волосся з нігтями не підстригали. Згідно з народним повір’ям, хто порушить заборону, той протягом трьох місяців буде жити боржником і в нужді.

Жінкам треба ретельно стежити за аксесуарами для волосся, якщо гребінь, шпилька або обруч з голови впаде, то мігрені і сильні головні болі замучать.

Намагайтеся, щоб сьогодні вам в око не потрапила смітинка, це прикмета до раннього погіршення зору.

У сьогоднішній наряд обов’язково додайте хоч одну штучку червоного кольору. На Русі існувало повір’я — щоб відвести від себе вроки, а також привернути удачу зі здоров’ям, треба 24 січня одягнутися в якусь червону річ. Це пов’язано з сонечком, яке з кожним днем на небі все вище піднімається, і з талісманом дня — червоним агатом.

Слов’яни в цей день ставилися до сонця з особливою повагою — пальцем не тикали, спиною не поверталися, і вже тим більше не плювали. Люди вірили, що світило може образитися, перестане тепло і світло на землю проливати.

У давнину рукодільниці з дня Феодосія бралися за вишивку рушників, на яких зображували сонце. Якщо потім витиратися таким рушником, то можна від різних недуг позбавлятися.

  Померла вдова Василя Стуса

Серед інших відтінків, червоний найбільш зухвалий і помітний. Він символізує рішучість і агресію, тривогу і владу, ворожнечу, багатство, сексуальність, мудрість, гріховність і красу.

Слов’яни пов’язували з червоним кольором безліч забобонів і прикмет:

1. Якщо наречена надягне на весілля червоні туфлі, значить, такий подружній союз буде міцним і щасливим, повним пристрасті.

2. Взуття червоного кольору — кращий захист від усілякого негативу (адже він у землі накопичується). Якщо на людину буде спрямована зла енергетична атака, то перший удар візьме на себе червоне взуття і відведе від свого власника погане.

3. Купівля червоного взуття віщує зустріч своєї другої половинки. А якщо таке взуття втратити, то доведеться назавжди розпрощатися з улюбленим. Коли просто приміряли червоне взуття, але не купували, чекайте появи нового залицяльника.

Прикмети погоди на 24 січня

  • На найближчі дні погоду визначають по тому, як 24 січня поводитися домашня худоба. Корова трясе ногами — до сильного похолодання. Овечки забилися в кут, бекають і неспокійно поводяться — до негоди; а якщо вони між собою б’ються, то чекайте сильного вітру.
  • Прихід весни очікується ранній, але буде багато дощів, якщо в день Феодосія тепло. Народ на цей рахунок навіть приказку придумав: «Феодосієве тепло ранню весну привернуло».