26 грудня – день пам'яті святого Євстратія: історія, традиції та прикмети свята. Сьогодні віники біля входу залишати не можна, тому що відьми з їх допомогою піднімуть вихор, щоб сонце замести.

Всенародне свято день Євстратія прийнято відзначати в грудні, 26 числа. За православним календарем, це дата поминання мучеників Євстратія, Авксентія, Євгенія, Мардарія і Ореста Севастійських, інформує Ukr.Media.

У народі дату назвали Відьминими посиденьками, так як вважалося, що 26 числа вся чаклунська нечисть збігалася воєдино, щоб сильними хуртовинами закрити від людей сонце.

Історична довідка

На початку 4 століття, під час царювання в Східній Римській імперії правителя Діоклетіана, почалися масові гоніння на християн. В цей час в місті Севастія був спійманий, заарештований і залишений гнити в підземеллі пресвітер Аравійської Християнської Церкви Авксентій. Щоб домогтися зречення від віри, язичницькі кати катували його тіло всілякими способами, але пресвітер володів твердою волею і не зламався.

Захоплений подібним подвигом місцевий глава в’язниці на ім’я Євстратій, теж був християнином, але зі страху репресій до цього тримав все в таємниці, за прикладом Авксентія, вирішив відкритися і зізнатися в християнстві не криючись.

В покарання за подібну зухвалість, місцева влада тут же зрадила його вогню прямо перед тюремними воротами. Коли полум’я згинуло, Аквсентія на тому ж місці стратили шляхом усікновення голови.

Селянин Мардарій, що спостерігав за стратами з натовпу, не побоявся прилюдно зізнатися у вірі до Господа і був третім у списку страчених в цей день. Він прийняв мученицьку смерть вниз головою.

Його племінник Євген, бачачи весь цей кошмар, намагався заступитися за дядька. Розпорядник страт наказав відсікти йому руки і ноги, а потім обезголовити.

Простий стражник тюремної варти Орест, дивлячись на безчинства, що творяться, теж зізнався в слідуванні заповітів віри Христової, за що був засмажений на залізній плиті.

Народні традиції та обряди

  Львів'ян запрошують пом’янути Михайла Барбару

Люди вірили, що на Євстратія особливо сильно біснується нечиста сила. Диявольські посіпаки намагаються стягнути сонце з небосхилу — щоб те не висвітлювало світ людям, тому що його світло для нечисті противне і згубне.

Бісівські виродки дуже люблять лайку, тому суворо заборонялося лихословити.

Щоб зменшити розгул снігової хуртовини, господинями було прийнято забирати дворові мітли і віники в будинок. Вважалося, що ними нечисть зганяє пургу і хуртовину до будинку.

26 грудня всі намагалися ні куди не їздити. Якщо потреба все ж змушувала, відправлялися з двору тільки на санях з білим конем в упряжі. Люди вірили, що якщо виїхати на коні іншого забарвлення, то обов’язково залучиш смерть близького в будинок.

Тільки в цей день можна було просити дзвонаря про лікування хворих. Він повинен був подзвонити в найбільший, а потім і в найбільш малий дзвін, промовляючи про себе ім’я хворого.

Прикмети

  • Якщо на вулиці зустріти чужу кішку — до нещастя в будинку;
  • Сонце світить яскраво — то весь січень буде стояти безхмарна, але морозна погода;
  • Жінці розлити воду з відра в коромислі-до швидкої вагітності.