24 лютого — Благовіщення Пресвятої Богородиці: історія, традиції та прикмети свята. Церква не рекомендує укладати у цей день шлюби – це період помірності та покаяння.

Благовіщення по праву вважається одним з найважливіших релігійних урочистостей і належить до двунадесятих свят. У різні періоди часу дата мала різні назви — привітання Марії, свято втілення, явище ангела до блаженної Приснодіви, своє нинішнє найменування свято знайшло тільки після 7-8 століть. Датування дня вибрано не випадково і є відліком дев’ятимісячного періоду від передодня Різдва (25 грудня). Пізніше з переходом календаря на новий стиль 25 березня було видозмінено на 7 квітня, інформує Ukr.Media.

Історія становлення свята

Благовіщення Пресвятої Богородиці знайшло своє історичне відображення в апокрифах, церковних релігійних текстах, що дійшли до нашого часу.

Марія жила в Галілейському Назареті. З раннього дитинства виховуючись настоятелями при храмі, вона прийняла обітницю зносин і дала клятву Господу, що залишиться невинною. Батьки наполягли на зарученні дівчини з Йосипом Обручником. Після цієї події в будинок Діви з’явився архангел Гавриїл і піснею сповістив їй про те, що незабаром вона стане матір’ю Месії, зачавши від Святого духа не порушуючи обіцянки. Таке пророцтво здивувало Марію і змусило засумніватися в передбачених подіях. Ангел заспокоїв дівчину, заявивши, що дух небесний сам її знайде, варто лише увірувати. Історично вважається, що після згоди Богородиці зі словом Божим і відбулося саме зачаття. Факт покірності і бездоганної згоди з обраним для неї результатом висловлює справжнє віросповідання і високо цінується Всевишнім.

Для Йосипа така звістка була потрясінням, але Архістратиг, що з’явився до нього уві сні, заспокоїв чоловіка, запитуючи до мудрості і праведності. Прокинувшись він прийняв рішення про невідкладне одруження за всіма релігійними канонами. Так і не маючи близькості з дружиною, через дев’ять місяців він став батьком. Перебуваючи в цей час у Віфлеємі, родині не вистачило місця в заїжджому дворі з комфортабельними умовами для породіллі. Коли у жінки почалися пологи, їм довелося екстрено шукати нічліг, і єдиним доступним місцем для цього виявився хлів.

  Вікторія Булітко розповіла, чому батько зруйнував її дитячу мрію

Новонароджене немовля нарекли Ісусом, як заповідав архангел. Через вісім днів, як належало за єврейськими законами, хлопчик був обрізаний, а через 40 днів від народження батька разом з дитиною прийшли в храм в Єрусалимі, щоб принести жертву за первістка чоловічого роду і віддати його на благо служінню Господу.

Як відзначалося торжество

У віруючих Благовіщення — час суворого посту і безлічі заборон. М’ясні, рибні та молочні продукти цілком виключаються з раціону. Крім цього строго заборонено ведення господарства, рукоділля і виконання будь-яких домашніх справ. З давніх-давен вважалося, що життя смертної людини — це нитка, яку розплутує і направляє Бог. У зв’язку з цим заборонялося шити, вишивати, прясти, стригти або плести волосся, — так можна переплутати нитки долі і змінити майбутнє в гіршу сторону.

Їжу для святкового столу готували заздалегідь. Вся сім’я збиралася за скромним столом, проводячи вечір без сварок і образ, вихваляючи Всевишнього і дякували йому за все, що вона має.