14 квітня – Мар'я – запали сніги: історія, традиції та прикмети свята. Якщо сьогодні домочадці посваряться, то вже не помиряться.

Життя Марії Єгипетської — це фактично зразок покаяння і своєчасного усвідомлення помилок. Серед віруючих вважається, що молитви саме до цієї преподобної допомагають позбутися від блудних і нечестивих думок. На знак поваги її вибору на користь служіння Господу церква затвердила тематичне свято, в народі іменоване Мар’я — запали сніги через сонячні відблиски, що переливаються і виблискують на крижаному насті снігових покривів. Дата щорічно закінчується 14 квітня, інформує Ukr.Media.

Історичні відомості про житіє святої

Відомості про дитинство і юність Марії не дійшли до нашого часу. Відомо, що вона народилася в Єгипті в середині 5 століття. У 12 років дівчина вирішує покинути сім’ю без дозволу на те батьків і йде в найбільше місто країни — Олександрію, сподіваючись знайти там краще життя. У пошуках легкого заробітку вона стає блудницею. Так Марія проводить найближчі 17 років, аж до 30-річного віку.

В один із днів дівчина вирішує приєднатися до групи паломників, що прямують до Єрусалиму на Воздвиження Хреста Господнього, але не з благими намірами, а щоб подолати нудьгу і віддатися розпусті якомога з великим числом людей.

Так і не досягнувши задуманого дівчина прибуває в ізраїльську столицю. Заради інтересу Марія спробувала увійти в храм Гробу Господнього, але невідома сила не пускала її. Задумавшись про подію блудниця усвідомила свої помилки і розкаялася в скоєному. Впавши на коліна вона стала молитися образу Богородиці в прибудові до церкви, і лише після цього вона отримала можливість пройти всередину. У цей момент Марія почула голос ангела, який повідомив, що спокій безпутниця знайде тільки перейшовши через Йордан.

Вирішивши змінити своє життя жінка приймає причастя, виконує вказівку духу і приймає відлюдництво в пустелі. Так вона проводить 47 років, майже весь час проводячи в молитвах і просячи вибачення за помилки молодості. Борючись з плотськими позивами і бажаннями покуштувати колись звичних дорогих страв і вин Марія все-таки знаходить душевний спокій.

  Віру Брежнєву в 20-річному віці двічі обікрали перед важливою операцією

Єдиною людиною, хто побачив житіє преподобної Марії Єгипетської був священик Зосима, який відправився на період Великого посту в ту ж пустелю для усамітнення. Побачивши, що жінка зголодніла, а одяг її зношений, ієромонах проявив милосердя і віддав їй половину від своєї накидки. Під час молитви його чекало потрясіння — свята парила над землею на відстані ліктя, цитуючи Святе Письмо. Здивований Зосима упросив її розповісти про своє життя і дізнавшись правду не віддалився від неї, а пообіцяв повернутися через рік для причастя. Прийшовши в обіцяний час на Йордан монах причастив колишню блудницю, вважаючи її по-справжньому гідною після того, як побачив прогулянки жінки по воді.

Повернувшись ще через рік ієромонах застав лише мертве тіло, біля якого був напис з проханням про належне поховання. Виконавши останнє прохання святий чоловік пішов у монастир, де повідав цю історію побратимам.

Як справлялося свято

Марія — запали сніги — час покаятися в своїх нечистих думках і вчинках, усвідомити гріхи і почати нове життя. Господині проводять цей день в молитвах і співах, просячи очищення душі, а так само захисту будинку від пристріту і псування. Це одне з тих святкувань, коли домовому приносять гостинці (кашу та молоко), щоб попросити вибачення за минулі образи і задобрити його.

Стежили селяни і за погодними умовами. Якщо на Мар’ю вдарить гроза, найближче літо пройде без значних опадів. Вночі дивилися на зірки — їх відсутність на небі обіцяла швидке і тривале потепління.