Актуальні новини

Помер володар «Оскара» Іржі Менцель

У Празі 6 вересня 2020 року на 83-му році життя помер знаменитий чеський режисер Іржі Менцель. Про це у Instagram повідомила його вдова Ольга Менцелева.

Режисер помер після важкої і тривалої хвороби.

View this post on Instagram

Jiřinko náš milovaný, nejstatečnější ze všech statečných. Včera večer doma v našich náručích tvoje tělo opustilo náš pozemský svět. Bylo nám velkou ctí, že jsme tě mohly doprovodit na tvojí poslední cestě. Tvoje láska ke mně a našim holkám byla láskou, která si neklade podmínek. 1 list Korintským 13:1-8 „Kdybych mluvil jazyky lidskými i andělskými, ale lásku bych neměl, jsem jenom dunící kov a znějící zvon. Kdybych měl dar proroctví, rozuměl všem tajemstvím a obsáhl všecko poznání, ano kdybych měl tak velikou víru, že bych hory přenášel, ale lásku bych neměl, nic nejsem. A kdybych rozdal všecko, co mám, ano kdybych vydal sám sebe k upálení, ale lásku bych neměl, nic mi to neprospěje. Láska je trpělivá, laskavá, nezávidí, láska se nevychloubá a není domýšlivá. Láska nejedná nečestně, nehledá svůj prospěch, nedá se vydráždit, nepočítá křivdy. Nemá radost ze špatnosti, ale vždycky se raduje z pravdy. Ať se děje cokoliv, láska vydrží, láska věří, láska má naději, láska vytrvá. Láska nikdy nezanikne.“ Jiřinko, děkuju za každý den, který jsem mohla být s tebou. Bylo to výjimečné. Děkuju i za ty těžké poslední 3 roky. Stále jsi mi pomáhal. Svou statečností, chutí, neobyčejnou vůlí do života a humorem. Přeju ti hezkej obláček, jaks ty sám říkával… Smrtí nic nekončí a věřím, že se setkáme, ať už v jakékoliv podobě. Protože není možné, aby to tak nebylo. Hladím tě a milujeme tě z celého srdce navěky. Tvoje holky. Olinka, Anička, Evička Todos los seres, todos los acontecimientos de tu vida esta ahi, porque tu los has convocado. De ti depende lo que recielvas hacer con ellos. Ya nadie nos quitará nuestros recuerdos. Všechny bytosti a všechny vaše činy jsou tu, protože jste je svolali. Je jen na vás jak s nimi naložíte. Vzpomínky už nám nikdo nevezme. ?

A post shared by Olga Menzelová (@olgamenzelova) on Sep 6, 2020 at 1:29pm PDT

advUtils.advDelayLoad(function () {
var scriptTag = document.createElement(“script”),
firstScriptTag = document.getElementsByTagName(“script”)[0];
scriptTag.src = ‘//www.instagram.com/embed.js’;
firstScriptTag.parentNode.insertBefore(scriptTag, firstScriptTag);
}, “instagramTrigger”);

  Група невідомих увірвалась у львівський мистецький центр

«Вчора ввечері вдома, у нас на руках, твоє тіло припинило наше земне життя», – написала Менцелева.

Менцель став популярним після того, як йому у 1968 році вручили премію «Оскар» за фільм «Потяги під пильним наглядом». Він став володарем цієї премії в категорії «найращий фільм іноземною мовою».

Хто такий Іржі Менцель?

Іржі Менцель народився 23 лютого 1938 року у Празі. Він, поряд із Мілошом Форманом, був одним із найславетніших режисерів «чеської нової хвилі». На відміну від Формана, він не залишив країну після 1968-го та усе життя працював у Чехії. Його фільм «Потяги під пильним наглядом» отримав «Оскар», а картина «Село моє центральне» потрапила в оскарівську номінацію. «Примхливе літо» перемогло на Карловарському фестивалі у 1968-му році. «Жайворонки на нитках» пролежав на полиці аж до 1991 року. У Берлінале брав участь один з останніх його фільмів «Як я обслуговував англійського короля».

Багато працював у театрі.

Вибрана фільмографія:

  • 1966 – Поїзди під пильним наглядом (Ostře sledované vlaky)
  • 1968 – Злочин у кафешантані (Zločin v šantánu)
  • 1968 –Примхливе літо (Rozmarné léto)
  • 1969 – Жайворонки на нитці (Skřivánci na niti)
  • 1976 – На хуторі біля лісу (Na samotě u lesa)
  • 1983 – Свято пролісків (Slavnosti sněženek)
  • 1985 – Село моє центральне (Vesničko má středisková)
  • 1989 – Кінець старих часів (Konec starých časů)
  • 2006 – Як я обслуговував англійського короля ((Obsluhoval jsem anglického krále)

Залишити відповідь